Bovini

 

A) BOVINI GENETICA

Vaiman D., Goudarzi K., Osta R.,Grohs C., Ciampolini R., Leveziel H. (1992). “Characterization of a set of bovine (TG)n microsatellites: Allelic frequencies in French and Italian Breeds”. International Conference on Animal Genetics 23h ISAG Congress, Interlaken Switzerland,  August 3-7, 1992 – Vol 23 Suplement 1 – 1992 pag. 64 Animal Genetics – Proceedings of the 23th ISAG Conference

Ciampolini R., Goudarzi K., Vaiman D.et Levziel H. (1993). “A new bovine dinucleotide  repeat  microsatellite : INRA30 Animal Genetics vol 24 n° 3 :1993 pag. 221.

Goudarzi K., Ciampolini R., Vaiman D.et Levziel H. (1993). “A new bovine dinucleotide  repeat  microsatellite : INRA18 Animal Genetics vol 24 n° 3 :1993 pag. 221

Vaiman D., Mercier D., Goudarzi K., Eggen A., Ciampolini R., Lepingle A., Velmala R., Kaukinen J., Varvio S.L., Martin P., Leveziel H, Guerin G. (1994). “A set of 99 cattle microsatellites: caracterization, synteny mapping and polymorphysm”. Mammalian Genome 1994. 5: pagg. 288 – 297.

Ciampolini, R. (1994). “Caratterizzazione genetica delle razze bovine italiane da carne”. Tesi di Dottorato di Ricerca. pp 128. Autopubblicazione

Ciampolini R., Grohs C., Leotta R., Leveziel H., Cianci D. (1994) – Use of microsatellites to investigate genetic diversity in four italian beef cattle breeds. XXIV Int. Conf. Anim. Gen. Prague, 23-28 July 1994.

Ciampolini R., Cianci D. (1994) – Medotologie genomiche per la individuazione della razza di appartenenza di un soggetto o di un suo tessuto. Italian beef cattle contest, Perugia 16-18 settembre 1994.

Ciampolini R., Moazami-Goudarzi K., Vaiman D., Dillmann C., Mazzanti E., Foulley J.L., Leveziel H., Cianci D. (1995) Individual multilocus genotypes using microsatellite polimorphysm permit the anlysis of the genetic variability within and between italian beef cattle breeds. Journal Animal Science. 73: 3259-3268.

Ciampolini R., Vaiman D., Mazzanti E., Leveziel H., Cianci D. (1995) – Analisi del Polimorfismo di marcatori microsatelliti mediante sequenziatore automatico per lo studio della variabilità genetica della razza bovina Marchigiana. XII Congresso ASPA Grado Giugno 1995.

Ciampolini R., Palazzo M; Matassino D., Mazzanti E., Cianci D. (1995) – I marcatori microsatelliti per l’analisi della variabilità genetica di bovini marchigiani con traslocazione robertsoniana 1/29 Congresso S.I.S.V.E.T. Salsomaggiore, Sett. Ott. 1995.

Cianci D., Ciampolini R., Mazzanti E. (1995) – Individual moltilocus genotype using mirosatellite markers for the analisis of the genetic variability between and within breeds. Medit. Anim. Germoplasm and Future Human Challenge, Benevento, Nov. 1995

Ciampolini R.,Mazzanti E., Leveziel H., Gros C., Cianci D. (1996) – Analisis of genetic variability within the Piemontese cattle breed using microsatellite polymorphism and research of association between individual multilocus genotypes and quantitative traits ISAG, Congress Tours, July 1996.

Ciampolini R.,Mazzanti E.,Cianci D. (1996) – La razza Romagnola: analisi della variabilità genetica mediante l’impiego di marcatori microsatelliti. Convegno Sisvet, Perugia Sett. 1996

Ciampolini R.,Mazzanti E., Leveziel H., Gros C., Cianci D. (1996) – La caratterizzazione genetica delle razze autoctone con metodologie di genetica molecolare, Convegno “Ruolo del Germoplasma animale” Bari Sett. 1996.

Ciampolini R.,Mazzanti E.,Cianci D. (1996) – Il genotipo multilocus individuale applicato alla identificazione della razza d’appartenenza della carne bovina – AAA Biotec, Ferrara, Ott. 1996.

Ciampolini R., Mazzanti E., Cianci D. (1996) – L’identificazione della razza di appartenenza della carne bovina. Seminario Internazionale sulla Produzione della carne. Bari, 28 ottobre 1996.

Cianci D., Ciampolini R., Mazzanti E. (1996) – L’applicazioni del genotipo multilocus individuale alla stima della variabilità genetica. Ponticelli, 29 ottobre 1996.

Cianci D., Ciampolini R., Mazzanti E. (1997) – La caratterizzazione genetica delle razze autoctone con metodologie di genetica molecolare. Tavola Rotonda su “Biodiversità genetiche autoctone quali risorse economiche del territorio.” Congresso Nazionale ASPA – Pisa, 23 – 26 Giugno 1997..

Ciampolini R., Mazzanti E., Amaranti R., Cianci D. (1997) – Il genotipo multilocus individuale (GMI) applicato allo studio della variabilità genetica della razza bovina Frisona. Congresso Nazionale ASPA – Pisa, 23-26 Giugno 1997.

Ciampolini R., Mazzanti E., Morroni S., Amaranti R., Cianci D. (1997) – Metodologie per il riconoscimento dei tipi genetici idonei alla produzione di carni di qualità. Accademia dei Georgofili.  Firenze Luglio 1997.

Ciampolini R., Leveziel H., Mazzanti E., Grohs C., Cianci D. (2000) – Genomic Identification of the Breed of an Individual or its Tissue. Meat Science Journal 54 (2000) 35-40.

Ciampolini R., Mazzanti E., Cianci D. (2000) – Impiego dei Microsatelliti per la Caratterizzazione Genetica della Razza Bovina Piemontese, Pag 57-67 atti della “Giornata di studio “Identificazione ed utilizzazione di geni che influenzano la fariabilità delle caratteristiche di interesse economico negli animali domestici” Pisa 6 Giugno 2000

Ciampolini R., R., Mazzanti E., Cianci D. (2001) – I microsatelliti del DNA quale mezzo efficace di valutazione della variabilità genetica.  Annali della Facoltà di Medicina Veterinaria Vol.LIV pagg. 103-111 (2001)

Cecchi F., Leotta R., Forabosco F., Filippini F., Cianci D. (2001). Analisi preliminare della razza Chianina attraverso i dati genealogici dei soggetti in prova di performances e studio delle loro relazioni di parentela mediante l’impiego della Cluster Analysis. Taurus speciale 12: 6, 39-57.

Cecchi F., Leotta R., Forabosco F., Filippini F., Cianci D. (2001). L’azione della selezione sulla evoluzione morfologica dei riproduttori di razza Chianina. LIV Annali della Fac. Med. Vet. Pisa, 159-173.

Cecchi F., Ciampolini R., Leotta R., Mei D., Polizzi E., Cianci D. (2001). Analisi della variabilita’ genetica della razza Chianina attraverso i dati genealogici e molecolari: Il confronto tra parentele e rassomiglianza genetica. LIV Annali della Fac. Med. Vet. Pisa, 175-186.

Ciampolini R., Mazzanti E., Cecchi F., Cianci D. (2001). La struttura genetica della razza bovina Piemontese. LIV Ann. Fac. Med. Vet. Pisa, 103-125.

Cecchi F. (2002). Il comportamento ereditario dei parametri di qualità della carne. Attorno al piatto, Agenzia adiconsum, anno 14, n°71, 25 novembre 2002, pag. 9-12.

Cecchi F., Leotta R. Cianci D. (2002). Le fonti di variabilità della qualità chimica e tecnologica del latte bovino di diversi tipi genetici. LV Annali Fac. Med. Vet. Pisa, 233- 254.

Cecchi F., Leotta R. (2002). Relazioni tra composizione chimica e parametri lattodinamografici nel latte bovino di diversi tipi genetici. LV Annali Fac. Med. Vet. Pisa, 223-231.

Ciampolini R., Mazzanti E., Cianci D. (2002). DNA Microsatellites associated with morphological traits in beef cattle, Annali della Facoltà di Medicina Veterinaria. Vol.LV pagg. 205-221 (2002)

Ciampolini R., Ciani E., Cetica V., Mazzanti E., Sebastiani C., Biagetti M., Presciuttini S., and Dario Cianci. (2003). Meat traceability of cattle breed :a likelihood ratio approach applied to STR genotypes.- Theatre Comunication- Annual Meeting of European Association for Animal Production. Roma 31 Agosto 3 Settembre 2003 – Book of Abstracts N°9  pag 92.

Ciampolini R., Mazzanti E., Cianci D. (2003). Characterization of Piemontese Beef Cattle using Individual Multilocus Genotype based on DNA Microsatellites. in corso di stampa su Annali della Facoltà di Medicina Veterinaria. vol.LVI, 2003

R. Ciampolini, E. Ciani, V. Cetica, E. Mazzanti, C. Sebastiani, M. Biagetti, S. Presciuttini, and D. Cianci (2003). Tracciabilità molecolare delle razze bovine: un approccio di likelihood ratio basato sull’impiego di marcatori microsatellite. Taurus vol. 5, pp. 9-11, 2003.

R. Ciampolini, E. Ciani, V. Cetica, E. Mazzanti, C. Sebastiani, M. Biagetti, S. Presciuttini, e D. Cianci. (2003). Tracciabilità molecolare delle razze bovine: un approccio di likelihood ratio basato sull’impiego di marcatori microsatellite. Taurus Speciale. num. 14, vol. 6, pp. 17-24, 2003.

Ciampolini R., Ciani E., Cetica V., Mazzanti E., Sebastiani C., Biagetti M., Presciutini S., Cianci D. (2003). Molecular traceability of cattle breeds: a likelihood ratio approach using microsatellite markers. Taurus International. vol. 3, pp. 26-30, 2003.

R. Ciampolini, E. Ciani, V. Cetica, E. Mazzanti, C. Sebastiani , M. Biagetti, S. Presciuttini, and D. Cianci (2003). Cattle breeds assignment test using STR loci:a comparison between two different approaches. http:// www ANABORAPI.it. 2003.

R. Ciampolini, E. Mazzanti, V. Cetica, E. Ciani, D.Cianci, (2003). Tracciabilità e rintracciabilità della carne di razza Chianina – Tracciabilità individuale e tracciabilità razziale della carne Chianina., ARSIA URL http://www.agrinnova.it, 2003

D. Cianci, R.Ciampolini La protezione e la valorizzazione della razza Podolica anche mediante l’analisi molecolare (2003) I Georgofili Atti dell’ Accademia dei Georgofili Vol L pagg 121-132

R. Ciampolini, E. Ciani, V. Cetica, E. Mazzanti, C. Sebastiani, M. Biagetti, S. Presciuttini, and D. Cianci (2003). Tracciabilità molecolare delle razze bovine: un approccio di likelihood ratio basato sull’impiego di marcatori microsatellite (2003) Taurus  Vol 5 pagg. 3-9

R. Ciampolini, E. Ciani, V. Cetica, E. Mazzanti, C. Sebastiani, M. Biagetti, S. Presciuttini, and D. Cianci (2003). Tracciabilità molecolare delle razze bovine: un approccio di likelihood ratio basato sull’impiego di marcatori microsatellite (2003) Taurus  Vol 6 pagg. 17-24

Leotta R., Cecchi F., Summer A. (2003). Heritability of milk coagulation parameters in Italian Friesian dairy cows. EAAP 2003, Roma 31 Agosto – 3 Settembre, pag 85.

Ciampolini R., Cecchi F., Mazzanti E., Cianci D. (2003). Evaluation of genetic variability in Chianina Cattle using genealogical and molecular data: Molecular data. Agr. Med., Vol. 133, 89-100.

P. Papa, M. Biagetti, C. Sebastiani, G. Filippini, G. Pezzotti, R. Ciampolini, P. Laudisio, S. Ghiandoni (2004) – “Short Tandem Repeat (STR) per verificare la tracciabilità delle carni bovine”- Industrie Alimentari Vol 434 pp. 257-262 Marzo 2004

49) R. Ciampolini et al (2004). – “Valorizzazione del Germoplasma Bovino autoctono Toscano”- I Georgofili Quaderni 2003-III pp. 23-58 Giugno 2004

V. Cetica, A. Oulmouden, E. Ciani, E. Mazzanti, D. Cianci, H. Leveziel, R.Ciampolini (2004). Meat Traceability of four Italian cattle breeds: A preliminare study based on coat color genes. 7th National Biotechnology Congress CNB7 Catania Italy September 8-10 2004 – Book of Abstracts N°7 pag111

Ciampolini R., Cetica V., Ciani E., Mazzanti E, Fosella X. Raynaud P., Biagetti M., Marroni F., Cianci D., Presciuttini S. (2004). Genetic variability among four cattle breeds prevalent in the Italian beef market and the traceability of the individual multilocus profiles. International Conferente on Animal Genetics (29 ISAG)September 11-16, 2004, Tokyo, Japan. Book of Abstracts N° 29 pag

Cecchi F., Russo C., Preziuso G., Cianci D. (2004). Genetic variability of meat quality traits in Chianina beef cattle. Italian J. Anim. Sci., Vol. 3, 2, 191-198.

Ciampolini R., Cecchi F., Mazzanti E., Ciani E., Cetica V. Cianci D. (2004). DNA microsatellites associated with meat tenderness and water holding capacity traits in Chianina cattle: preliminary results in Triceps brachii and Semitendinosus muscles. 7° National Biotechnology Congress, University of Catania, September 8-10, 201.

Ciampolini R., Cecchi F., Mazzanti E., Ciani E., Cetica V. Cianci D. (2004). DNA microsatellites associated with meat colours traits in Chianina cattle: preliminary results in Triceps brachii and Semitendinosus muscles. XLVIII Congr. SIGA, 204-205.

Ciampolini R., Cecchi F., Mazzanti E., Ciani E., Cetica V. Cianci D. (2004). DNA microsatellites associated with meat chemical composition traits in Chianina cattle: preliminary results in Triceps brachii and Semitendinosus muscles. XLVIII Congr. SIGA, pag. 205-206.

Cianci D., Ciampolini R., Cecchi F., Mazzanti E., Ciani E., Cetica V. (2004). Associazione tra marcatori microsatellite ed aspetti qualitativi della carne in bovini di razza Chianina: risultati preliminari. CD Atti LVIII Congresso SISVet., Grado 23-25 Settembre 2004, pag. 257.

Cianci D., Ciampolini R., Cecchi F., Mazzanti E., Ciani E., Cetica V. (2004). DNA microsatellites associated with meat quality traits in Chianina cattle: preliminary results.. LVIII Annual meeting of the Italian Society for Veterinary Science, Grado 23-25 Settembre 2004, Abstract pag. 148.

Cecchi F., Ciampolini R., Mazzanti E., Russo C., Ciani E., Cetica V., Preziuso G., Cianci D. (2004). La Cluster Analysis sui parametri di colore della carne e la stratificazione genetica ottenuta mediante marcatori genomici. Taurus  16, 5: 24-27.

Ciampolini R., Cecchi F., Mazzanti E., Ciani E., Cetica V., Failla S., Cianci D. (2005). Detection of DNA microsatellites markers associated with collagen content of Lonsissimus dorsi muscle in Chianina subjects: preliminary results. 4° Congresso Mondiale delle Razze Bovine italiane da Carne, Gubbio, 29 Aprile-1° Maggio 2005, 297-302.

Ciampolini R., Cecchi F., Mazzanti E., Ciani E., Cetica V., Failla S., Cianci D. (2004). Detection of DNA microsatellites markers associated with collagen content of Lonsissimus dorsi muscle in Chianina subjects: preliminary results. Taurus speciale 15, 34 (Abstract).

Ciani E., Roux M., Ciampolini R., Mazzanti E., Cecchi F., Leveziel H., Presciuttini S., Amarger V. (2005). Sequence variation of the PRKAG3 gene in two cattle breeds: a phylogenetic analysis. 56th Annual Meeting EAAP, Uppsala, Sweden 5-6 Giugno 2005, Abstract no. 525, pag.87.

Filippini G., Cetica V., Ciampolini R., Biagetti M., Cecchi F., Mazzanti E., Ciani E., Sebastiani C., Venditti G. (2005). Metodologie molecolari per la tracciabilità razziale della carne bovina. Atti della Società Italiana delle Scienze Veterinarie, Viareggio 21-24 Settembre 2005, Volume LIX, 439-440.

Cianci D., Ciampolini R., Cecchi F., Mazzanti E., Ciani E., Cetica V. (2005). L’espressione fenotipica dei caratteri di qualità della carne e la variabilità genetica di vitelloni di razza Chianina. Atti della Società Italiana delle Scienze Veterinarie, Volume LIX, Viareggio 21-24 Settembre 2005, 441-442.

Cetica V., Ciani E., Sebastiani C., Matteoli B., Mazzanti E., Biagetti M., Cecchi F., Ciampolini R., Presciuttini S. (2005). Genetic characterization of five European cattle breeds using STR loci. Book of Abstract 1st European Farm Animal Functional Genomics Conference. 18-20 September 2005. Heriot-Watt University, Edimburgh. Abstract n° 25 pag 34.

Cecchi F., Ciampolini R., Mazzanti E., Russo C., Ciani E., Tancredi M., Macchioni F., Preziuso G., Cianci D. (2005). Total Score as a genetic Index of meat quality traits in Chianina beef cattle. LVIII Ann. Fac. Med. Vet. Pisa, 143-155.

R. Ciampolini, V. Cetica, E. Ciani, E. Mazzanti, X. Fosella, F. Marroni, M. Biagetti, C. Sebastiani, P. Papa, G. Filippini, D. Cianci, and S. Presciuttini (2006). Statistical analysis of individual assignment tests among four cattle breeds using 15 STR loci Journal of Animal Science  2006 84:11-19

M. Roux, E. Ciani, D. Petit1, A. Ouali, R. Ciampolini, H. Leveziel, V. Amarger . (2006).  Expression of PRKAG3 gene and possible association with glycogen content in cattle. ISAG Congress Porto Seguro Brazil 2006 Book of Abstracts N° 30.

D’Angelo F., Ciani E., Sevi A., Albenzio M., Ciampolini R., Cianci D. (2006). The genetic variability of the Podolica cattle breed from the Gargano area. Preliminary results. Italian Journal of Animal Science Vol 5 pagg. 79-85

Filippini G., Cetica V., Ciampolini R., Biagetti M., Cecchi F., Mazzanti E., Ciani E., Sebastiani C., Venditti G. (2006). Beef traceability using molecular metodologies. Veterinary Research Communication, Special Issue, LIX Annual Meeting of the Italian Society for Veterinari Sciences (SISVET), Viareggio 2005, VOL. 30 (2006). Suppl. 1: 375-377 (ISSN 0165-7380).

Martini M., Cecchi F., Scolozzi C., Salari F., Chiatti F., Chessa S., Caroli A., (2006). The influence of k-casein genetic polymorphism on morphometric characteristics of milk fat globules in Italian Friesian dairy cow. CD 8th WCGALP, Belo Horizonte (Brasile) 13-18 Agosto 2006.

Martini M., Cecchi F., Scolozzi C., Salari F., Chiatti F., Chessa S., Caroli A., (2006). The influence of k-casein genetic polymorphism on morphometric characteristics of milk fat globules in Italian Friesian dairy cow. Book of Abstract  8th WCGALP, Belo Horizonte (Brasile) 13-18 Agosto 2006, 25.

Ciani E., Roux M., Ciampolini R., Mazzanti E., Cecchi F., Tancredi M., Castellana E., Presciuttini S., Amarger V.. (2006). Le razze bovine italiane da carne: nuovi polimorfismi nel gene che codifica per la subunità γ3 del complesso Protein Chinasico AMPK. Taurus Speciale XVIII, 9-14.

Ciampolini R., Ciani E., Roux M., Cecchi F., Mazzanti E., Tancredi M., Castellana E., Presciuttini S., Amarger V. (2006). Haplotype recostruction from unphased genotype data at the bovine PRKAG3 gene. LIX Annali della Facoltà di Medicina veterinaria di Pisa, 81-86.

R. Ciampolini, F. Cecchi, E. Ciani, E Mazzanti, M. Tancredi, E. Castellana, S. Presciuttini, D. Cianci (2007). Population assignment tests by STR markers applied to beef breed traceability. Workshop “Molecular Biodiversity e DNA Barcode”, 74.

Ciampolini R., Cecchi F., Ciani E., Mazzanti E., Tancredi M, Matteoli B., Presciuttini P., Cianci D. (2007) Genetic variability of three local cattle breeds (Calvana, Pontremolese, Garfagnina) by STR analysis. Proceeding of the ASPA 17th Congress, Alghero, May 29- June 1, 81.

Ciani E., Roux M., Ciampolini R., Mazzanti E., Cecchi F., Cianci D., Leveziel H., Presciuttini S., Amarger V. (2007). Haplotype association analysis of meat quality traits using unphased genotype data from the bovine PRKAG3 locus. Ital. J. Anim. Sci. Vol. 6 (Suppl. 1), 82-84.

Martini M., Cecchi F., Scolozzi C., Salari F., Chiatti F., Chessa S., Caroli A., (2007). The influence of β-lactoglobulin genetic polymorphism on morphometric characteristics of milk fat globules and milk fatty acids composition in Italian Friesian dairy cow. Proceeding of the ASPA 17th Congress, Alghero, May 29- June 1, pag 449.

Cecchi F., Ciampolini R., Ciani E., Mazzanti E. (2007). Genetic variability of milk rheological parameters in Italian Friesian dairy cows. Milchwissenschaft Vol 62, Issue 3, 278-280 (ISSN 0026-3788).

R. Ciampolini, F. Cecchi, E. Ciani , E. Mazzanti, M. Tancredi, S. Presciuttini, D.Cianci, G. Santoprete (2007). Meat industry and livestock breed names: the role of genomic tools for traceability purposes. L’industria delle carni e le denominazioni di razza: il ruolo degli strumenti genomici ai fini della tracciabilità. XXIII Congresso Nazionale di scienze Merceologiche, 26-28 Settembre 2007, 122-127 (ISBN 978-88-902688-2-3)

E. Ciani, R. Ciampolini, E. Mazzanti, F. Cecchi, M. Tancredi, E. Castellana, D. Cianci, S. Presciuttini, G. Santoprete (2007). Genomic approaches for the valorization of Chianina meat qualità attributes. Gli strumenti di indagine genomica per la valorizzazione degli attributi qualitativi della carne di razza Chianina. XXIII Congresso Nazionale di scienze Merceologiche, 26-28 Settembre 2007, 128-133 (ISBN 978-88-902688-2-3).

Ciampolini R., Cecchi F., Ciani E.,  Mazzanti E. (2008). Three local cattle breeds from Tuscany (Italy): genetic diversity and similarity. EAAP2008 Vilnius, Lithuania 24-27 Agosto 2008, pag. 63.

Ciampolini R., Lenzi E., Tancredi M., Mazzanti E., Ciani E., Bramante A., Cecchi F. (2008). La tutela e la valorizzazione della razza bovina maremmana mediante la tracciabilità molecolare individuale della produzione della carne. Taurus Speciale, Anno XX, n°6, 105-115.
B) BOVINI BUFALI LATTE-CARNE-CONSERVAZIONE

Ciampolini R (1990). “Le Popolazioni Autoctone della Toscana”. Pubblicato dall’Associazione Provinciale Allevatori di Pisa. Maggio 1990.

Ciampolini R. Leotta R., Ferrini A., and D. Cianci (1990). ” Chianina in pasture: Preliminary observations “. Proceedings Pag 87, Montecatini Terme  Pistoia – Society for Veterinary Ethology Summer Meeting 17-19 Maggio 1990.

Ranieri-Raggi, M. A. Raggi, P.Berni, Ciampolini R. (1990). ”Metodo HPLC per la determinazione del rapporto fra contenuto di collagene  e proteine contrattili nel muscolo scheletrico”. Atti del Convegno Nazionale di Biochimica pag.11. Pisa 15  Giugno1990.

Ranieri-Raggi M.,  P. Berni, Ciampolini R. and A. Raggi (1991). ”Quantitation of Collagen to Myosin ratios in different  types of skeletal muscle by high performance liquid Chromatography” – The Italian Journal of Biochemistry vol.40 n°5. pagg 325-327 September-October 1991

Greppi G.F., Ciceri A., Pasquini M., Ciampolini R., Signorini G. C., Biagi G. (1991). “Concentrazione di alcuni parametri ematici in torelli di 3 razze da carne” Atti del convegno di Buiatria  Alghero 3 – 5 Maggio  1991. pagg. 525-533.

Ciampolini R., Ciceri A., Pasquini M., Greppi G.F. (1991). “Indagine su alcune attività enzimatiche in torelli di 3 razze da carne”. Atti IX Congresso Nazionale A.S.P.A. pag. 203 Roma 3-7 Giugno 1991.

Ciampolini R., Preziuso G. (1991). “Capacità produttive della razza Maremmana” Agricoltura e Ricerca 1991, pagg. 109-112.

Olia L.E., Ciampolini R. (1992). “Bovino striato sardo, razza da recuperare”. Informatore Zootecnico 1992. vol.19 pagg. 52-54.

Preziuso G., Campodoni G., Berni P., Taccini F., Ciampolini R. (1992). “Influenza del sistema di allevamento e del piano alimentare sulle performances produttive di maschi interi e castrati di razza Chianina” – Annali della Facoltà di Medicina Veterinaria di Pisa Volume XLV- 1992, pagg. 161 -172.
Martini M., Cecchi F., Scolozzi C., Leotta R., Verità P. (2003). Milk fat globules in dairy cattle breed: relationship to chemical and tecnological characteristics. 38° Simposio Internazionale di Zootecnica, Lodi 30 Maggio 2003. Milk and research, 201-206.

Martini M., Cecchi F., Scolozzi C., Leotta R., Verità P. (2003). Milk fat globules in different dairy cattle breed. Part I: morphometric analysis. Italian Journal of Animal Science, Proceedings of the A.S.P.A. 15th Congress, Parma, June 18-20, 2003, 272-274.

Cecchi F., Martini M., Scolozzi C., Leotta R., Verità P. (2003). Milk fat globules in different dairy cattle breed. Part II: relationship to fatty acid composition. Italian Journal of Animal Science, Proceedings of the A.S.P.A. 15th Congress, Parma, June 18-20, 2003, 275-277.

Martini M., Spinelli S., Scolozzi C., Cecchi F., Poli P. (2003). Caratteristiche chimiche e tecnologiche del latte di bufale allevate in Toscana: nota I. 2° Congresso nazionale sull’allevamento del bufalo, 28-30 Agosto 2003, Monterotondo Scalo- Roma, 143-146.

Martini M., Spinelli S., Scolozzi C., Cecchi F. (2003). Studio delle caratteristiche lipidiche del latte di bufale allevate in Toscana: nota II 2° Congresso nazionale sull’allevamento del bufalo, 28-30 Agosto 2003, Monterotondo Scalo- Roma, 147-151.

Cecchi F., Russo C., Preziuso G. (2003). La Cluster analysis per lo studio delle relazioni tra parametri qualitativi della carne di vitelloni di razza Chianina. Taurus speciale 14, 25-35.

Cecchi F., Russo C., Preziuso G. (2004). La Cluster analysis per lo studio delle relazioni tra parametri qualitativi della carne di vitelloni di razza Chianina. Taurus, XVI: 1, 18-20.

Cecchi F., Summer A., Leotta R. (2003). Le fonti di variabilità ambientale della qualità tecnologica del latte di Frisona Italiana. LVI Annali Fac. Med. Vet. Di Pisa, 139-156.

Martini M., Cecchi F., Summer A., Scolozzi C., (2004). Milk fat globules in Jersey cows: relationships to milk quality. Cheese Art 2004, 6th International Meeting on Mountain Cheese – Ragusa, Donnafugata Castle, June 1st – 2nd,.pag 33.

Martini M., Cecchi F., Summer A., Scolozzi C., (2004). Milk fat globules in Jersey breed: relationships to milk quality. CD 6th International Meeting on Mountain Cheese – Dairy Food Biodiversity: Flavour and Health Properties. Ragusa, Donnafugata Castle, June 1st – 2nd .

Martini M., Scolozzi C., Cecchi F., Salari F., Verità P. (2005). Study of chemical and fatty acid modification of cow milk in relation to the milk fat globules dimension. Proceeding of the ASPA 16th Congress, Torino, June 28-30, 230-232.

Martini M., Scolozzi C., Cecchi F. (2005). Studio delle correlazioni tra caratteristiche morfometriche del globulo di grasso e la qualità del latte di bufala. Sci e Tecn. Latt-Cas. 56: 3, 197-204 (ISSN 0390-6361).

Martini M., Cecchi F., Scolozzi C., (2006). Relationschip between fat globules size and fatty acid composition of cow’s milk in mid lactation. Italian Journal Animal Science, 5: 4, 349-358.